Pinocchio, Obama og skideballe hos CNN

Mitt Romneys kampagnefolk svarer hurtigt tilbage på Obamas TV-reklame, der angriber den republikanske kandidat for hans bedrifter som ledende figur i kapitalfonden Bain Capital. Videoen fra Obamas filmværksted blev lanceret som en del af kampagnesitet romneyeconomics.com i mandags, og videoen beretter om kapitalfondens køb af Armco Steel i Kansas City. Ifølge reklamen købte Bain Capital stålvirksomheden for 8 mio. dollars i 1993, hvorefter de gældsatte den i et tempo, der vil imponere selv græske politikere. Det startede med 125 mio. dollars kort efter købet, og fortsatte frem til virksomheden gik konkurs i 2001, hvor den samlede gæld var en halv mia. dollars.

Virksomheden var suget tør, fabrikken lukkede ned, og da den sidste stålwire løb igennem ovnen, mistede 750 ansatte deres arbejde. Den offentlige garantifond måtte træde til og dække de pensionsudbetalinger, som tidligere ansatte havde optjent retten til. Det beløb sig til 44 mio. dollars.

En økonomisk rædselshistorie, der er skåret til, så den matcher Obama kampagnes narrativ, hvor Romney fremstilles som en blodsugende job-destroyer på jagt efter profit, der mangler forbindelse til den kansasklædte middelklasseamerikaner. Et angreb som Romney ikke kan lægge den døve øre til. Hans modsvar lod ikke vente længe.

Romney som jobskaber
Romneys kontante modsvar, det blev sendt i æteren næsten samtidig med Obamas angreb, handler om en anden amerikansk stålfabrik, hvor Bain Capital vendte en virksomhed i problemer til et profitabelt foretagende.

Obamas video møder kritik i amerikanske medier
I en artikel i Washington Post kritiseres Obama kampagne for at tage en sørgelig case-historie og gøre den til et generelt eksempel på Romneys forretningsmodel på trods af, at Bain har en stor mængde succesfulde turn-arounds på tavlen. I deres sektion for fakta-check giver redaktionen videoen én Pinocchio ud af fire. Det svarer til en hård vinkling på sandheden. CNN hev pressechefen for Obamas kampagnestaf i studiet til at svare på kritikken og opfordre kandidaterne til at holde kampagnen ’ren’. På trods af journalistens skideballe for åben skærm, forholder pressechefen sig imponerende roligt..

About Magnus Barsøe

Tidl. redaktør og skribent. Ikke længere aktiv på bloggen.

90mandater i indboksen?

Gå ikke glip af politiske analyser, holdninger og fakta fra 90mandater - tilmeld dig vores nyhedsbrev.

, ,

No comments yet.

Skriv et svar