De ‘bedste’ negative politiske TV-reklamer

Som vi så i sidste uge, sendte Obama en negativ TV-reklame i æteren, der angriber Romney for hans tid som chef for kapitalfonden Bain Capital. Vi har i den anledning ledt i gemmerne efter de værste eller bedste – nogen kynikere vil endog sige mest effektive – negative TV-reklamer i amerikansk politik.

Som samlingen viser, er det hverken et nyt fænomen eller et våben, som fortrinsvist bruges af republikanere, selvom partiet har en ’stolt’ tradition for at skyde modkandidaterne i sænk med angreb og står bag 4 af de 5, som vi har udvalgt. Hvorfor ser vi negative angreb i hver amerikansk valgkamp? Forklaringen er formentlig, at det er tilladt og at skidtet virker. Det bedste forsvar er som regel et angreb, og hvis den ene kandidats kampagnemaskine bruger tilstrækkeligt med krudt på at forme opfattelsen af modkandidaten og beskrive valgets narrativ, bliver det særdeles vanskeligt for modstanderen at kommunikere sig ud af det billede, som der er skabt i offentligheden. Det er Bush-seniors angreb på demokraten Dukakis formentlig det bedste eksempel på. Her blev Dukakis stemplet som ”anti-militær” og ”soft on crime”. John Kerry “flip-flop” image, der stadig hænger ved ham, blev også formet af windsurfer-reklamen.

Navn: ”Daisy”
Valg: Præsidentvalget 1964
Kandidat: Lyndon B. Johnson (D)

Navn: ”The Bear” (lang version – findes i en version på 33 sek)
Valg: Præsidentvalg 1984
Kandidat: Ronald Reagan (R)

Navn: ”Tank Ride”
Valg: Præsidentvalg 1988
Kandidat: George Bush (R)

Navn: ”Willie Horton”
Valg: Præsidentvalg 1988
Kandidat: George Bush Senior (R)

Navn ”Windsurfing”
Valg: Præsidentvalg 2004
Kandidat: George Bush Junior (R)

About Magnus Barsøe

Tidl. redaktør og skribent. Ikke længere aktiv på bloggen.

90mandater i indboksen?

Gå ikke glip af politiske analyser, holdninger og fakta fra 90mandater - tilmeld dig vores nyhedsbrev.

, ,

One Response to De ‘bedste’ negative politiske TV-reklamer

  1. Kristian Madsen maj 21, 2012 at 13:15 #

    Fin artikel. Må jeg anbefale min favorit hentet udenfor præsidentræset: Når man een gang har set denne reklame, kan man ikke høre navnet Stender uden at tænke ‘big spender’ : http://www.youtube.com/watch?v=oCAevQjAtMk

Skriv et svar