Selskabsskat – international sammenligning

Danmarks selskabsskat på 25 pct., som regeringen ønsker at sænke til 22 pct., er ganske gennemsnitlig. Blandt de 31 medlemslande i OECD, der inkluderer den vestlige verdens mest udviklede økonomier, er selskabsskatten i snit 25,2 pct. Kigger man kun på EU-landene, er den 22,5 pct. Det viser tal fra det internationale revisionshus, KPMG.

Den højeste selskabsskat i det europæiske fællesskab findes i Malta (35%), Belgien (34%), og Frankrig (33,3%). Den laveste er i Bulgarien (10%), Cypern (10%), Irland (12,5%) og Lichtenstein (12,5%).

LÆS MERE: Vismændene dumper regeringens økonomiske fortælling

I vores nabolande Norge og Sverige betaler virksomhederne henholdsvis 28 og 22 pct., og i Tyskland er selskabsskatten på 29,5 pct.

Hvem får glæde af lavere selskabsskat?

AE-rådet kiggede i 2010 på hvilke type af selskaber, der får glæde af en lavere selskabsskat.

LÆS MERE: Hvornår er Danmarks konkurrenceevne ‘stærk’ nok?

AE-rådets opgørelse viser, at der var ca. 207.000 registrerede selskaber i Danmark i 2008. Af disse var det kun 61.630, der betalte selskabsskat. Det svarer til 30 pct. Det var kun knap to pct. af alle selskaberne, der betalte mere end 1 mil. i selskabsskat i 2008.

“Ved at se på top 10-brancher fordelt efter betalt andel af den samlede selskabsskat i årene 2004-2008, kan man få et indtryk af, hvem der vil få glæde af en selskabsskattereduktion.

Her fremgår det, at det er Finansierings- og forsikringsselskaberne, der betalte den største andel med hele 25 pct. Den konkurrenceudsatte industrisektor betaler kun knap 14 pct. af de samlede selskabsskatter. Samtidig er det værd at bemærke, at det er de allerede etablerede virksomheder, der vil få glæde af en selskabsskattereduktion. Det skyldes, at nyopstartede virksomheder og vækstvirksomheder i mindre grad betaler selskabsskat,” skriver AE-rådet.

Her skal man dog bemærke, at banker og Dansk Undergrunds Consortium, der står bag olie- og gasudvindingen i Nordsøen, ikke får glæde af den lavere selskabsskat, som regeringen foreslår. De er nemlig undtaget i reformforslaget.

About Magnus Barsøe

Tidl. redaktør og skribent. Ikke længere aktiv på bloggen.

90mandater i indboksen?

Gå ikke glip af politiske analyser, holdninger og fakta fra 90mandater - tilmeld dig vores nyhedsbrev.

,

No comments yet.

Skriv et svar