De fem udfordringer Thornings tale skal adressere

Når statsministeren lørdag klokken 12.30 bestiger talerstolen på Socialdemokratiets kongres har hun en stor opgave foran sig. Det er den sidste gang før et folketingsvalg, at hun har muligheden for at fremlægge sin politik for partiet, pressen og befolkningen. Nytårstalen har i den sammenhæng en langt mindre politisk karakter.

Mens der på ingen måde er tale om, at Thorning skal ”holde sit livs tale”, er det en stor opgave, som talen skal løfte. Ikke alene har regeringen i næsten tre år været permanent bagud i opinionsundersøgelserne, men baglandet forbliver ubegejstret, den interne kritik er kun vokset og

90mandater.dk giver her en guide til, hvilke fem udfordringer, som Helle Thornings tale skal adressere.

1. Genetablere sin position som statsminister

Thornings position som regeringsleder har fra første dag været svag: Hun har hverken haft tag i vælgerne, domineret den politiske dagsorden eller fremstået som den reelle leder internt i regeringen. Spekulationerne om hendes afrejse til udenlandske topposter har ikke forbedret denne position, men snarere forstærket forventningerne til sin arvtager som partiformand.

Derfor må og skal Thornings tale genetablere sin position som statsminister og den vigtigste politiker i landet. Ikke kun for sin egen skyld, men også fordi et parti ikke succesfuldt kan udkæmpe en valgkamp uden sin Nr. 1. Med usikkerheden om internationale topposter borte og Margrethe Vestagers afsked til dansk politik giver Thorning en oplagt mulighed for at genetablere sin position som regeringens leder.

2. Tilbage til trygheden

For lidt under et år siden konkluderende Politikens daværende lederskribent Kristian Madsen, at ”Thorning havde tabt trygheden for Liste A”. Denne diagnose er svær at være uenig i.

De færreste lønmodtagere synes, at regeringens reformlinje har gjort dem mere trygge – hvilket er lidt at et problem, når det kommende valg netop grundlæggende handler om utryghed om alt fra globalisering, jobs og bolig til kriminalitet, social opdeling og radikalisering. Det er ikke uden grund af Dansk Folkepartis seneste kampagne har overskriften ’Tryghed og tillid – det er muligt’.

Thornings tale skal fra første til sidste linje gøre trygheden for almindelige lønmodtagere til omdrejningspunktet for Socialdemokratiet. Dagpengene er – udover at være et stort økonomisk og socialt problem i sig selv – blevet selve symbolet på den tabte tryghed. Derfor er det påkrævet, at Thorning for det første utvetydigt fastslår partiets modstand mod dagpengereformen, og for det andet gør løsningen af dagpengeproblemet til Socialdemokratiets førsteprioritet efter næste valg.

3. Bedre og bredere angreb på Venstre

Siden Lars Løkke Rasmussen på Venstres landsmøde i 2012 gjorde nulvækst i den offentlige sektor til Venstres hovedbudskab frem mod det kommende folketingsvalg, har Socialdemokratiets kritik af Venstre primært været rettet mod de nedskæringer i velfærdssamfundets kerneydelser, der vil finde sted under et borgerligt flertal. I folketingsdebat efter folketingsdebat har skiftende socialdemokratiske ordførere spurgt ind til ’hvor der skal spares’ og ’hvem der skal have mindre’, hvis Venstre overtager regeringsansvaret.

Gevinsterne af denne strategi har endnu til gode at vise sig. Ikke blot har den politiske dagsorden været domineret af andre emner – dagpenge, social dumping, radikaliserede islamister, børnepenge til udlændinge etc. – men samtidig er strategien ydermere svækket af, at et flertal af befolkningen mener, at velfærdssamfundet er blevet forringet under den nuværende regering.

Derfor bliver Thorning nødt til at lancere en bedre og bredere kritik af Venstre i stedet for at lægge alle æggene i nulvækst-kurven. Der er adskillige muligheder: lavtlønsstrategien for de ufaglærte, den negative sociale arv, utrygheden på arbejdsmarkedet, det opdelte boligmarked, boligboblen og eksplosionen i den private gæld er alle glimrende kandidater til emner, hvor Venstre er ude af trit med befolkningen.

4. En ny fortælling om økonomien

Regeringens fortælling om økonomien har hidtil været ganske simpel: Vi overtog et fallitbo og vil derfor gøre alt for at få Danmark igennem krisen og genskabe væksten. Alfa og omega har derfor fra regeringens første dag været, at den før et nyt valg kunne præsentere væksttal, der gik op, og arbejdsløshedstal, der gik ned. ’Vi skal måles på resultaterne’, som det er blevet sagt til hudløshed.

Med det ene sløje væksttal efter det andet er denne fortælling ikke længere brugbar: Det er alt andet lige svært at tage et valg på regeringens økonomiske resultater, når disse resultater er usynlige for de fleste vælgere.

Thorning må derfor formulere en ny fortælling om regeringens økonomiske politik, der fokuserer mere på værdierne end bundlinjen i den seneste økonomiske redegørelse. Soundbites om ’økonomisk ansvarlighed’ og at ’væksten skal genskabes’ må suppleres med linjer om, at den økonomiske fremgang skal komme alle til gode, at gældsøkonomien skal erstattes af en økonomi bygget på ægte værdier, eller at globaliseringen skal overkommes i fællesskab. Og derefter give de borgerlige partier med grovfilen for at ville det modsatte.

5. Optimisme

Da Folketinget gik på sommerferien var der så småt ved at brede sig en snert af godt humør blandt regeringspartierne: Lars Løkke Rasmussen væltede rundt i sine underbukser, økonomien viste forårstegn og beskæftigelsesreformen var blevet forhandlet på plads i flot manér. Hvorefter endnu akt af Den Store Dagpengestrid blev opført og fjernede de sidste rester af god stemning.

Hvis Socialdemokratiet ikke skal vandre sovende ind i et valgnederlag, skal Thorning levere en tale, der skaber gejst, optimisme og fightervilje i såvel toppen som bunden af partiet. Det kræver først og fremmest at talen skaber en form for stolthed om, hvad regeringen har gjort. Tidligere regeringer bliver af deres bagland fremhævet for deres positive resultater – at Nyrup fjernede den største arbejdsløshed siden 30’erne eller Fogh indførte skattestoppet – men dette er sjældent tilfældet med Thornings regering. Det må talen lave om på.

90mandater i indboksen?

Gå ikke glip af politiske analyser, holdninger og fakta fra 90mandater - tilmeld dig vores nyhedsbrev.

No comments yet.

Skriv et svar