Har Ellemann en hullet hukommelse?

Ét af de mest irriterende tilbagevendende fænomener i dansk politik er automatreaktionen. Det opstår, når politikere, journalister eller andet godtfolk ikke ved, hvordan de skal reagere på en ny udvikling og derfor tyer til standartforklaringer, velafprøvede skabeloner og almindelige Rasmus-Modsat-holdninger.

Et eksempel på dette så man i går, da statsminister Helle Thorning-Schmidt i sin åbningstale bebudede et opgør med det danske retsforbehold i næste valgperiode, efter at en kommission først havde analyseret mulighederne for en dansk tilvalgsordning på retsområdet.

Og hvad var reaktionen på dette overraskende udspil? Jamen, løftebrud, selvfølgelig! For havde regeringen egentlig ikke bebudet et opgør med retsforbeholdet i denne valgperiode i sit regeringsgrundlag? I så tilfælde fortjenter den samme gamle sang om løftebrud, der klingede så smukt i 2011 og 2012, da endnu et vers.

I Politiken var vinklen således skåret på forhånd, hvilket overskriften ’Thorning dropper endnu et løfte: Folkeafstemning bliver efter næste valg’ vidnede om:

”Venstres EU-ordfører Jakob Ellemann-Jensen er ærgerlig over, at retsforbeholdsafstemningen ikke som lovet bliver i denne valgperiode. Men han havde sådan set heller ikke regnet med det, tilføjer han.

»Nu er regeringsgrundlaget måske ikke nationens mest valide dokument nogensinde. Så den med at sige, at »det står i jo i regeringsgrundlaget« forlod vi vist for nogle år siden«, siger han lettere spydigt.

Så I gider end ikke råbe »løftebrud« mere?

»Nja, jo jo, selvfølgelig er det et løftebrud, men altså det har vi jo skreget så mange gange. Jeg synes, det er enormt positivt, at statsministeren siger noget om retsforbeholdet og om at tage et opgør med retsforbeholdet i sin åbningstale. Det er jeg rigtig glad for, og det er på tide«.

V-ordføreren havde dog hellere set en folkeafsteminig nu i stedet for at igangsætte en kommission.

»Hellere i dag end i morgen«, siger han.”

Man kan måske ikke fortænke journalisterne i endnu engang at hive løftebrudsskabelonen frem fra skrivebordsskuffen: Arbejdspresset er stort, deadlines er presserende og artikelproduktionen skal gå hurtigt. Og guderne forbyde, at man skulle forsøge at sætte sig ind i de komplekse detaljer, som et opgør med retsforbeholdet indebærer. Så hellere benytte en velafprøvet formular, der har bevist deres værd i fortiden.

Men at Jakob Ellemann-Jensen hopper med på denne vinkel er straks mere speget. Det er mere end almindeligt svært at tage formuleringerne om ’hellere i dag end i morgen’ og ’regeringsgrundlagets validitet’ seriøst, når man betragter Venstres egne evner udi at holde løfter i EU-politikken.

Nu kan det skyldes, at Jakob Ellemann-Jensen er ny i Folketinget, så lad os for en god skyld genopfriske, hvad VK-regeringen i perioden 2001-2011 fremlagde af ambitioner i EU-politikken i deres regeringsgrundlag.

I regeringsgrundlaget ’Vækst, velfærd, fornyelse’ fra 2001 hed det i afsnittet om europapolitikken:

”Regeringen er meget opmærksom på, at udviklingen på de områder, der er omfattet af forbeholdene, udvikler sig hastigt i disse år. Regeringen vil følge udviklingen på disse områder nøje. Regeringen finder, at forbeholdene er i strid med Danmarks interesser. Regeringen anser det samtidig for helt afgørende, at dansk EU-politik på disse områder hviler på det nødvendige folkelige fundament. Ophævelse af forbeholdene kan kun ske ved ny folkeafstemning.”

Dette løfte var endnu ikke indfriet i 2003, da Anders Fogh Rasmussen forfattede et supplerende regeringsgrundlag. Under overskriften ’Nye mål i udenrigs- og sikkerhedspolitikken’ stod blev løftet derfor gentaget:

”Regeringen vil sikre, at de danske undtagelser kan overføres til den nye forfatningstraktat. Det er imidlertid regeringens opfattelse, at undtagelserne skader Danmarks interesser. Omfanget af undtagelserne vil vokse med den nye traktat, og Danmark vil derfor være sat uden for indflydelse på væsentlige områder, hvor EU-samarbejdet vil blive forstærket i de kommende år. Forudsætningen for undtagelserne har ændret sig markant, siden undtagelserne blev vedtaget i 1993. Derfor ønsker regeringen, at befolkningen får lejlighed til på ny at tage stilling til undtagelserne ved én eller flere folkeafstemninger, når tiden er moden.”

Åbenbart fandt Anders Fogh Rasmussen ikke tiden moden i perioden 2003-2005. Da regeringsgrundlaget ’Nye mål’ skulle skrives i 2005, havde det gamle mål om at afskaffe forbeholdene i hvert fald igen fundet vej til afsnittet ’En ny og aktiv Europapolitik’:

”Det er regeringens opfattelse, at tiden er løbet fra de gamle forbehold fra 1993. Derfor ønsker regeringen, at befolkningen får lejlighed til at tage stilling til forbeholdene, når tiden er moden.”

Og sørme om den genvalgte VK-regering ikke også flettede ambitionen om at afskaffe forbeholdene ind endnu engang i regeringsgrundlaget 2007 under den misvisende overskrift ’Danmark i hjertet af EU’:

”Samtidig ønsker regeringen, at vælgerne ved folkeafstemning får lejlighed til at tage stilling til de danske EU-forbehold.”

* * *

Notér vel at mærke, at de skiftende VK-regeringer ikke ønskede et specifikt opgør med retsforbeholdet. Næh, de ønskede skam et opgør med alle fire forbehold, herunder det særdeles kontroversielle spørgsmål om at melde Danmark ind i euroen. Intet af det skete som bekendt.

Så lidt populært sagt var VK-regeringen leveringsdygtig i et firedobbelt løftebrud over en tiårig regeringsperiode. Og det var vel at mærke en tid, før finanskrise og recession gjorde EU yderligere upopulært blandt den i forvejen skeptiske danske gennemsnitsvælger.

I stedet for at skyde på regeringen kunne Jakob Ellemann-Jensen passende rose regeringen for, at man faktisk for første gang siden euro-afstemningen i 2000 tør bevæge sig i nærheden af det penible emne om yderligere integration i det europæiske fællesskab med andet end løse hensigtserklæringer. Det har været forsømt i al for lang tid.

90mandater i indboksen?

Gå ikke glip af politiske analyser, holdninger og fakta fra 90mandater - tilmeld dig vores nyhedsbrev.

, , , , ,

3 Responses to Har Ellemann en hullet hukommelse?

  1. Jimbo jun 29, 2016 at 11:26 #

    You have more useful info than the British had colonies prIWI-eW.

  2. http://pilulesenligne.men/ aug 9, 2016 at 13:14 #

    It¡¦s actually a nice and helpful piece of info. I am satisfied that you just shared this helpful info with us. Please keep us informed like this. Thank you for sharing.

  3. what is sr okt 24, 2016 at 13:33 #

    Keep up the great piece of work, I read few content on this web site and I conceive that your web blog is real interesting and has got circles of superb info .

Skriv et svar