Om 90mandater

Vi har i lang tid ventet på, at nogen skulle artikulere de argumenter og idéer, som vi mener, mangler i dansk politik. Vi har i lang tid savnet et frirum, hvor man ikke skal tælle til 90 mandater, før man lufter en politisk prøveballon. Og langt om længe er vi kommet frem til, at vi ikke bare kan sidde på hænderne og vente, men selv må ind i kampen. Derfor har vi startet denne blog.

Vores ambition er at levere politiske idéer, analyser og argumenter til det danske centrum-venstre. Bloggen er en no-spin zone, der ikke beskæftiger sig med de sædvanlige ”hvem-er-oppe-og-nede”-analyser, motivtolkninger samt tvivlsomme forudsigelser om fremtiden. Det overlader vi trygt til andre. Vi vil i stedet prøve at bringe mere substans, tal og fakta ind i den politiske debat. Vi vil både komme med de skæve vinkler og langhårede analyser. Det er vores ambition, at bloggen skal være et frirum, hvor der er plads til at være uenige, rejse diskussioner og, ja, endda være i tvivl.

Bloggen er uafhængig i den forstand, at vi repræsenterer bestemte værdier og holdninger – ikke bestemte partier, personer eller interesser. Politisk tilhører vi den pragmatiske del af venstrefløjen. Vi tror på frihed, lighed og solidaritet. Vi mener, at magten, mulighederne og ressourcerne i samfundet skal tilhøre de mange, og ikke de få. Og vi foretrækker til enhver tid resultater fremfor resolutioner.

Vi er utilfredse med at venstreorienterede værdier og problemstillinger er blevet fortrængt, både i ord og handling, fra den politiske scene. Vi kan ikke længere genkende vores egne idéer og mærkesager, håb og bekymringer, i den offentlige samtale. Vigtige emner – de 800.000 der står udenfor arbejdsmarkedet, den sociale arv, finansmarkedernes indskrænkning af demokratiet, de 5.500 industrijobs der hvert år går tabt og det lånefinansierede forbrug – er stort set fraværende. Venstrefløjen har svigtet ved ikke at diskutere disse problemer åbent og finde nye svar på dem. Samtidig domineres debatten på den ene side af kommentatorernes krystalkugler og konspirationsteorier og på den anden side af partipolitisk skyttegravsmentalitet og automatreaktioner. Begge dele, synes vi, er ødelæggende for nytænkning, nuancer og saglighed.

Vi har mere end nogensinde brug for at få debatten tilbage i centrum-venstre – og vi skal have centrum-venstre tilbage i debatten. Denne blog er vores beskedne bidrag til dette. Så hvis du deler vores frustrationer og forhåbninger, er dybt uenig eller bare synes at 90mandater lyder som en blog for dig, så smid wordfeud fra dig, stay tuned og deltag i debatten.

/Redaktionen

v. Christian Severin og Lars Wernblad Hansen